Miksi satulan runko kannattaa tarkistaa säännöllisesti?

Tiedätkö, koska satulastasi on tarkastettu runko? Satulaseppämme kertoo, miksi tarkastus on tärkeää ja miten se vaikuttaa hevosen hyvinvointiin konkreettisesti. 
Satuloiden rungot on valmistettu eri materiaaleista ja käyttäytyvät hiukan eri tavoin. Useinkaan runkovikaa ei näe päällepäin, eikä hevonenkaan välttämättä reagoi asiaan heti, riippuen ongelman vakavuudesta. Kuukausittain tulee kuitenkin toppauksen yhteydessä vastaan useampia satuloita, joiden runko on esimerkiksi kiertynyt käyttökelvottoman vinoksi tai etukaaresta on mennyt niitti tai pari poikki. Yllätysten vuoksi meillä rungot tarkastetaan aina ennen toppausta.

"Ajan kanssa rungot myös väsyvät ja saattavat lähteä kiertymään vinon ratsastajan tai vinon hevosen seurauksena ilman sen kummempaa tapahtumaa."


Esimerkiksi puurunkoisten satuloiden etukaaren alla kulkee vahvistuksena rauta, ja nämä kaksi materiaalia on niitattu toisiinsa kiinni. Mikäli runkoon kohdistuu pitkän ajan kuluessa toispuoleista vääntöä tai siihen tulee esimerkiksi kova isku, saattaa niitit mennä poikki ja etukaari alkaa joustamaan. Mikäli runko ei ole ehtinyt kiertyä vinoksi, niittivika pystytään vielä korjaamaan ja vaihtamaan etukaareen uudet tukevat niitit. Jos niittien katkeamista ei huomata ajoissa, etukaari alkaa pikku hiljaa joustaa enemmän ja enemmän, kunnes useampi niitti menee poikki ja koko runko vääntyy käyttökelvottomaksi. Pahimmillaan koko etukaari menee poikki.

 
Kuva 1. Satula on avattu tarkastusta varten. 

 


Kuva 2. Tässä satulassa runko on lähtenyt kiertymään. 

Vika ei aina näy päällepäin 

Huoltoon on tullut myös satuloita, joista etukaari on jo täysin poikki ja satula on saattanut olla käytössä satulointia kiukuttelevalla hevosella. Tätäkään ei ole ollut nähtävissä päällepäin ja epäilykset vian etsimiseksi satulasta on alkaneet hevosen käytöksen perusteella. Kannattaa siis tarkkailla hevosta satuloidessa! jos hevonen alkaa kiukutella sopivaksi todetun satulan laittoa, saattaa syy olla rungossa. Ajan kanssa rungot myös väsyvät ja saattavat lähteä kiertymään vinon ratsastajan tai vinon hevosen seurauksena ilman sen kummempaa tapahtumaa. Ensimmäisenä toppaus menee vinoksi ja seuraavaksi pikkuhiljaa myös runko. Rungostaan vino satula ei tule koskaan pysymään keskellä hevosta, eikä sitä näin ollen tule käyttää. Pahimmillaan rungostaan kiero satula voi aiheuttaa jopa nivel tulehduksia tai jopa muutoksia selkärankaan, kun hevonen joutuu käyttämään itseään epäsymmetrisesti.


Kuva 3. Satulan kaksi keskimmäistä niittiä on mennyt poikki. 


Mikäli hevonen kaatuu satulan kanssa tai satulalle tapahtuu jokin muu onnettomuus, kannattaa runko aina tarkastaa. Esimerkiksi rypyt istuinnahassa saattavat kertoa ongelmasta, tai toisinaan ongelman näkee jo päällepäin. Rungon tarkastuksella voimme siis välttyä monilta siitä johtuvilta ongelmilta ja lisätä näin ollen hevosen hyvinvointia että säästää omistajaa lompakkoa.

Meillä runko tarkastetaan aina 

Rungon tarkastaminen on meillä aina osa satulan kuntotarkastusta. 
Suosittelemme satulan kuntotarkastusta säännöllisesti, mutta erityisesti mikäli hevonen reagoi selittämättömällä tavalla satulointiin tai on vino ilman selkeää syytä. Satulan tarkastaminen ennen myyntiä tai ostoa lisää kaupan luotettavuutta. Tarkastamalla satulan voit vakuuttua kaupan kohteena olevan satulan kunnosta ja saat tarkastuksesta kirjallisen raportin.

Satulan kuntotarkastuksessa käydään läpi

  • runkonumero
  • rungon suoruus
  • sidosniitit​
  • jalustinkoukut
  • vastinhihnat / kiinnitys​
  • siipien kiinnitys ​
  • paneelit ​
  • toppaus ​
  • siivet ​
  • istuinnahka ​ 

 

Kysy lisää tai varaa aika satulasi kuntotarkastukseen, p. 044 235 7791.

Takaisin blogiin