Mitä satulan omistajan tulisi tietää vastinhihnoista?

 Olethan muistanut tarkkailla vastinhihnojesi kuntoa? Vastimet ovat erittäin tärkeä osa turvallisuutta, sillä vastimien katkeaminen saattaisi aiheuttaa monia ikäviä tilanteita niin itsellesi kuin ympärillä oleville ratsukoillekin. Vastinhihnojen nahka ajan saatossa venyy ja heikentyy ja koska vastimet ovat jatkuvasti tekemisissä hien kanssa, hihnoja olisi hyvä pestä säännöllisesti. Pesu kannattaa suorittaa joko vain lämpimällä vedellä tai saippuan kanssa. Rasvaamista ei suositella, sillä rasva saattaa aiheuttaa vastinten turhaa venymistä.

 
Kuva 1. Vanhat vastinhihnat ovat voineet kulua ohuiksi ja on näin myös turvallisuusriski. 

Seurattavia asioita ovat siis reikien kunto ja venyminen, nahan kunto sekä vastinhihnojen kiinnitysten, ompeleiden ja niittien kunto. Joskus huoltamaton nahka kuivattuu niin paljon, että se lähtee halkeilemaan ja on tällöin altis katkeamaan. Katkeamisherkkä vastin saattaa olla myös venynyt jo niin ohueksi, tai vastinten reiät ovat venyneet ja suurentuneet niin isoiksi, että koko vastin napsahtaa herkästi poikki.


Kuva 2. Vastimien päässä olevat nailonit on tässä satulassa kiinnitetty runkoon ruuveilla. Toisessa päässä nailonia on lenkki, jotka mahdollistavat vastinhihnojen siirron tarvittavaan paikkaan. 

 

Vastinhihnojen kiinnitykset 


Vastinhihnojen kiinnityksiä on erilaisia. Ompeleet ovat yleisin kiinnitys ja ne voivat ajan saatossa katkeilla ja lanka haurastua. Ompeleiden tarkkailu on erityisen tärkeää, vaikka itse vastinhihna olisikin vielä hyvässä kunnossa. Joskus hihnojen kiinnitys on piilotettu suojanahan alle, joten jos et tiedä, milloin satulasi vastinhihnat on viimeksi tarkastettu, kannattaa se teettää lähimmällä satulasepälläsi. Vastinhihnat saattavat myös olla kiinni niin, että satula on avattava jotta kiinnityksiin pääsee käsiksi. Osa satulamerkeistä käyttää myös niittejä vastinhihnojen kiinnityksiin. 

Itse vastinhihnat tulevat kiinni useimmiten nailoneihin, jotka ovat kestävyydeltään yleensä auton turvavyön kaltaista materiaalia. Nämä nailonit kulkevat suurimmassa osaa satuloita rungon päältä, eli istuimen alta yhdistyen toisiinsa molemmin puolin. Nailonit on niitattu tai ruuvattu satulan runkoon kiinni. Joskus nämä nailonit on pelkästään satulan rungon reunoilla kiinni niiteillä ja ruuveilla, molemmat omana puolenaan. Toisissa satuloissa taas etummainen vastin tulee kiinni suoraa etukaaren päähän, ja on siellä toisinaan kiinni pelkällä niitillä, jolloin sen vaihtaminenkin on melko työlästä.

Muutamasta satulamerkistä löytyy myös vastinhihnat, jotka ovat kiinni ikään kuin satulan siivessä, ja joiden kiinnitysnailonit kulkevat siiven sisällä yhtä lailla runkoon kiinni. Näiden lisäksi löytyy myös ns. helposti siirrettäviä vastimia, joiden kiinnitys on tehty niin, että vastimien paikkaa on helppo siirtää ihan itse. Yhtä lailla tällaisissakin satuloissa löytyy ompeleita, joiden kuntoa on tarkkailtava.


Kuva 3. Uudet vastinhihnat asennettuna. 


Meillä rungon tarkastukseen tai toppaukseen tulevissa satuloissa myös vastimien kunto liittyy oleellisena osana tarkastusta, ja ilmoitamme aina, jos näistä löytyy huomautettavaa. Tarkastamme myös vastimien nailonien kiinnityksen runkoon, jotta voisit ratsastaa turvallisesti ja huolettomasti! 

 Kysy lisää tai varaa aika satulasi vastinhihnojen vaihtoon, p. 044 235 7791.

Takaisin blogiin